Traditioner den 17 maj

Jente i drakt feirer med to norgesflagg på 17. mai

På Norges nationaldag finns det flera traditionella riktlinjer att följa. Kolla om du har koll på sederna inför den 17 maj!

Visste du till exempel att du ska bära den traditionella 17 maj-rosetten på en viss sida? Inte heller är det helt fritt fram när det kommer till dagens skoval och outfits.

Flaggregler

Den 17 maj är Norges nationaldag. Varje år firar Norge att de fick sin egna grundlag som undertecknades på Eidsvoll den 17 maj 1814. Grundlagsdagen är en officiell flaggdag. Det betyder att om du har flaggfästen på terrassen eller flaggstång i trädgården bör dessa tas i bruk.

Huvudregeln är att flaggan ska hissas upp i soluppgången och halas ner igen i solnedgången, men från den 1 mars till den 31 oktober gäller andra regler. Då ska flaggan hissas klockan 08:00 och den ska halas senast klockan 21:00.

Visste du att det är ett krav att flaggan ska vara ren, inte synbart sliten och i rätt färger och proportioner? Om flaggans starka färger har bleknat bör du byta ut den. Har den blivit fläckig bör du tvätta och stryka flaggan så att den är redo att använda igen.

Ta gärna en titt på de flaggor du har hemma i god tid före den 17 maj så att du slipper känna dig generad på den stora dagen. Om det visar sig att du har en flagga som behöver bytas ut kan du inte bara slänga den i soporna efter att du har bytt ut den. Detta anses respektlöst mot landet och flaggan. Du har följande alternativ: du kan ta bort flaggan från stången och bränna den eller klippa flaggan i bitar innan den kan kastas.

Mennesker står utenfor slottet med norske flagg på 17.mai, med fokus på jente med brunt hår med flette

Outfits

På nationaldagen ska man klä sig formellt. Om du inte väljer folkdräkt ska du ha en trevlig festklädsel.

När det kommer till val av skor bör du välja finskor, men kom ihåg att dagen är lång och att den ofta innebär mycket aktivitet. För din egen skull bör du välja ett par bekväma skor, men kom ihåg att joggingskor inte är att rekommendera.

17 maj-rosett

Vet du egentligen vilken sida du ska fästa 17 maj-rosetten på? Det är nämligen inte något du väljer fritt. Regeln är att placera rosetten på vänster sida. Om du har kostym ska rosetten placeras direkt över fickan på hjärtsidan.

En annan sak som är värd att notera – och som många inte vet – är att hatt och 17 maj-rosett inte ska användas tillsammans. Du ska alltså bara ha på dig rosett om du inte har hatt på dig.

Visste du att …

  • 17 maj är en högtidsdag och inte en helgdag i Norge.
  • Även om Norges Grunnlov daterades och undertecknades på Eidsvoll 1814 blev dagen inte officiellt instiftad som Norges nationaldag förrän 1836.
  • Det är obligatoriskt att äta minst 3 glassar och 5 korvar under dagen. Nej, det finns ingen officiell regel, men både glass och korv hör den här dagen till.