5 bra alternativ till bröllopstårta

Alternativt kakebord med cake pops, marengs og eclair i lilla og rosa toner

Du behöver inte bara ha tårtor på tårtbordet på bröllopet. Ha en glassbar, eller vad sägs om en fransk croquembouche? Här är fem förslag på festliga tårtor.

Desserten brukar vara ett festligt inslag, och inte minst på bröllop. Och själva kronjuvelen på kakbordet – den stora bröllopstårtan – har gärna en central plats i programmet.

Traditioner och seder till trots – det finns naturligtvis inget som tyder på att ni måste ha en bröllopstårta och ett mumsigt kakbord. Det här är ju er stora dag – och det är ni som väljer vad ni vill fylla den med.

Genom att tänka lite utanför ramarna kan ni snyggt servera något modernt, kreativt och minnesvärt – som både ställer sötsuget och står i stil med er smak. Nedan ger vi er fem söta tips på vad som kan ersätta det traditionella tårtbordet.

Rosa iskuler som ligger på en kjeks
Ispinner som er opp-ned i en skål
Makroner som ligger ute på et håndkle
fire makroner på et bord

#1 Glassbar

Om ni ska ha ett sommarbröllop slår kalla godbitar till kaffet aldrig fel. En glass- eller gelatobar kan du enkelt fixa själv – och dessutom sätta din personliga prägel på. Köp stora paket med glass, söta bägare och strössel.

Strössel kan ställas fram i skålar eller konserveringsglas – och vill göra det extra speciellt kan du även skriva ut personliga etiketter till såväl strössel som de olika glassmakerna. För att glassen inte ska hinna smälta innan alla gäster har försett sig kan det vara smart att ställa glasslådorna eller glasspinnarna på fat fyllda med isbitar.

#2 Makroner

Vem har sagt att det är storleken som räknas? Makroner – franska småkakor, gjorda på mandel, florsocker, äggvita och socker – är färgglada och dekorativa och smakar himmelskt. De är söta, krispiga på utsidan och sega inuti, och du kan välja den färg som passar dagens tema.

De kan köpas färdiga från både dagligvaruhandel och konfektyr, och räknar du med en makron per gäst får alla den efterlängtade söta godbiten till kaffet – utan att du behöver spräcka budgeten.

#3 Godisbar

Smågodis blir allt vanligare på bröllop. Med enkla knep kan du göra det mer personligt och se till att det finns något för varje tycke och smak. Handla godis som ligger i linje med bröllopstemat, lite snygga behållare och söta papperspåsar och låt gästerna plocka ihop sina egna godispåsar – och sedan njuta i sin egen takt.

Forskjellige typer godteri på et bord
Dessert på små glass med sugerør i
En bryllupskake laget av små kuler

#4 Blåbärssmoothie

Något sött kan också drickas! Och även om det kanske känns ovant att servera en smoothie sent på kvällen så kan det faktiskt vara precis vad gästerna behöver för att få energi.

Smoothien kan göras eller beställas i förväg och serveras i små glas med söta sugrör. Mums!

#5 Croquembouche

Har du hört talas om croquembouche? Det är en fransk klassisk kaka som både smakar och ser fantastisk ut. Den består av vaniljfyllda petits choux som staplats ovanpå varandra i en konform och hålls ihop med hjälp av knäck. Om du ställer fram ett par torn med croquembouche till kaffet så att gästerna kan plocka sig en petit choux, kommer de garanterat att bli både imponerade och tillfredsställda.