Så här löser du bordsplaceringen på bröllopet

Rundbord dekorert med lys i låve
Bordsetting med hvit dekorasjon og gullstol
Brud som smiler ved middagsbord

För att få en lyckad bröllopsfest är det viktigt med ett genomtänkt bordsarrangemang. Här är bröllopsplanerarens bästa tips!

– Att planera bröllop innebär att koordinera ett stort event. Det är ju något proffs gör och inte precis vardagsmat för de flesta, berättar Heidi Huse Myrmo.

Hon är grundare av webbplatsen och planeringsverktyget Bröllopshjälparen. Med det digitala planeringsverktyget tar hon på sig den utmanande uppgiften att varva ner inför kommande brudpar.

För det är mycket som ska falla på plats i god tid innan den stora dagen. Och när du väl har tagit dig igenom gästlista, bokning av lokal och planering av meny, anmäler du ännu en utmanande uppgift sin ankomst: bordsplacering.

Vad är reglerna, vem ska sitta var och hur kan man se till att alla får en bra middagsupplevelse? Trots att bordsplaceringen kan verka som en evig huvudvärk kan den också vara nyckeln till framgång.

Få överblick

Enligt Myrmo finns det ingen anledning att gnugga sig på bordsplaceringen förrän man vet vem som kommer på bröllopet. Se därför till att ha en svarsfrist som ger tid till bordsplacering – och sätt igång med den så snart svaren kommit in.

– Det första du behöver göra är att få en överblick över lokalen. Då är det viktigt att du föreställer dig hela lokalen och inte bara bord och stolar, säger Myrmo och tillägger:

– Finns det pelare i taket som måste beaktas? Ska det finnas plats för tårtbord? Var är högtalarna och var måste folk gå förbi för att komma på toaletten? Hur blir det för den som får det ”värsta” utrymmet?

Därefter ska ni ta reda på vilken typ av bord ni vill ha. Detta beror oftast på lokalen och antalet gäster.

De vanligaste bordsuppställningarna är:

 • Utdragsbord som även kallas U-bord eller hästsko
 • Rektangulärt bord
 • Kungsbord som är rektangulära bord sammansatta till dubbel bredd
 • Ovalt bord
 • Runt bord

– Tänk också på hur långt det kommer att vara mellan varje gäst. Med breda bord kan det bli svårt för gästerna att prata med varandra, medan smala bord däremot skapar vissa begränsningar för dekorationen.

Har du ont om plats för dekoration på bordet kan du bland annat dekorera stolarna.

Måste man följa reglerna?

När bord och stolar har placerats utanför tankekartan är nästa steg att fylla platserna. Om du vill ha en liten fingervisning kan du utgå från de traditionella reglerna för bordsplacering:

 • Bruden sitter till höger om brudgummen
 • Bruden har sin far vid sin sida
 • Brudgummen har sin mamma vid sin sida
 • Nära familj, förlovade par och gudföräldrar sitter nära brudparet
 • Par sitter mittemot varandra
 • Varannan man och kvinna

Hade ni något annat i åtanke eller passar inte reglerna för ert företag? Var inte rädd – ingen kommer att bötfälla dig för att du väljer en egen variant!

– Det är få som följer reglerna slaviskt idag, även om några såklart vill ha ett formellt och klassiskt bröllop. Andra kanske har en familj som tycker att de gamla traditionerna är viktiga. Då får man ta sig en funderare på om man ska ta hänsyn till andras förväntningar, säger Myrmo, som anser att det även går att experimentera med bordsplaceringen:

– Det är ju inte alltid brudparsbordet blir det livligaste bordet. Ibland vill brudparet sitta med sina vänner istället för att följa traditionerna. Det kan var ett svårt val, men det är ju faktiskt ändå brudparets dag.

Rundbord med hvit dekorasjon og røde roser
Runda bord är ett vanligt val för bröllopsmiddagen.
Langbord med blomster i lyse farger med bordnummer 5
Med bordsnummer blir det lättare för gästerna att hitta bordet.

Mixa och matcha

Nästa del av uppgiften är nog den som är källan till mest huvudbry: Var ska gästerna sitta?

De flesta drömmer om att samtalet ska flyta fritt och lätt mellan både vänner och familj från olika kretsar. Men alla som har vistats i större sällskap vet att det inte alltid blir som man hoppats.

– Att tvinga gästerna att mingla med okända människor är inte ett framgångsrecept för ett bröllop. Det är inte alla som tycker det är så kul, poängterar Myrmo. En lång middag kan nämligen bli ännu längre om samtalet runt bordet stannar upp redan efter förrätten. Om du vill att gästerna ska lära känna varandra finns det enligt Myrmo bättre sätt att göra det på.

– Det är ju bra att blanda vänner och familj från olika sidor, men det kan göras på olika sätt. Till exempel kan man ha aktiviteter, leksaker eller ett quiz där lagen består av gäster som inte känner varandra. Då får de tid på sig att bekanta sig med varandra och har lättare för att prata senare på kvällen.

– Det viktigaste är att ni har trevligt!

Låt gästerna komplettera varandra

Sannolikheten är dock stor att någon måste sitta tillsammans med en eller flera de inte känner. Då har bröllopsexperten goda råd:

– Placera så många som möjligt tillsammans med minst en som de känner väl. Då kan de helt enkelt sitta tillsammans med andra de inte känner – gärna någon de har något gemensamt med.

– Undvik att sätta ihop motsatser där den ena är väldigt social och får i uppgift att ”dra igång” den som inte är lika social, säger Myrmo och ger ett sista råd:

– Tänk på att det viktigaste först och främst är att både ni och era gäster får en trevlig kväll!