Läskiga middagsrätter till Halloween
Låt maten stå i fokus när du dekorerar till Halloween. Vi har samlat några enkla (men läskiga) recept på halloweenmat som också är populära bland barn.
Läskiga mumiekorvar
Mumiekorvar är läskigt gott oavsett om du serverar det på Halloweenfesten, i barnkalaset eller på skogspromenaden. Superenkelt att laga och med lite blodig ketchup blir det också extra äckligt att äta.
10 portioner
- 10 grillkorvar
- 0,5 pkt färdig pizzadeg (rå), långpanna
- 20 st. hela nejlikor
- 1 dl ketchup
Så här gör du:
- Värm ugnen till 180°C. Ta ut korven ur förpackningen.
- Skär pizzadeg i 5 mm tjocka remsor.
- Vira korvarna i degremsorna.
- Lägg korven på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter, eller tills degen har jäst fint och fått en gyllene färg.
- Stick in kryddnejlikor som ögon och servera med ketchup.
Kryddiga wontonspöken
Friterade och krispiga wontons fyllda med fläskfärs smakar farligt gott! Dekorera dem med lite reducerad balsamvinäger för att göra ett läskigt tilltugg till halloween.
Fyllning (5 portioner)
- 200 g fläskfärs
- 1 tunt skivad salladslök
- 0,5 finhackad röd chili
- 1 klyfta riven vitlök
- 1 msk sojasås
- 0,5 tsk sesamolja
- 0,5 tsk salt
- 1⁄4 tsk peppar
Wontons
- 0,5 pkt wontonpapper à 200 g
- 3 äggvitor
- 2 dl olja till fritering
Tillbehör
- 2 tsk reducerad balsamvinäger för ögonen
- 5 msk sriracha (asiatisk chilisås) till servering
Så här gör du:
- Blanda fläskfärs, salladslök, chili, vitlök, sojasås och
- Dags att börja med dina wontons! Lägg en tesked fyllning mitt i varje wonton-ark. Använd lite äggvita som lim längs alla kanter. Vik ihop degen runt fyllningen, pressa lätt ihop den så att den blir tät.
- Hetta upp olja i en djup gryta och fritera wontonerna tills de är krispiga och har en gyllene färg och fyllningen är genomstekt, ca 3-4 minuter. Lägg dem på hushållspapper så att oljan rinner av.
- Garnera dina wontons med reducerad balsamvinäger för att göra spöken och servera med sriracha som en stark dipp.
Avsluta middagen med läskiga desserter
Pumpasoppa med spökägg
En god och enkel pumpasoppa är perfekt att servera till Halloween-kalaset! Här får du även använda upp resterna om du redan har gjort pumpalyktor. Dekorera soppan med ett kokt spökägg för extra ”läskig” effekt.
4 portioner
- 4 ägg
- 600 g pumpa i bitar
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 1 l grönsaksbuljong (blandad)
- 0,5 tsk peppar
- saft från 0,5 citron
- 2 tsk reducerad balsamvinäger
Så gör du
- Koka ägg i 10 minuter. Låt svalna i kallt vatten och skala dem.
- Skala pumpa, dela på mitten och skrapa ur fröna. Dela i bitar.
- Hacka lök och vitlök.
- Värm olja och fräs lök och vitlök tills löken är mjuk och blank. Tillsätt pumpabitarna och låt dem fräsa med ett par minuter. Häll över buljongen och koka upp. Låt soppan koka 15-20 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Använd stavmixer eller mixer och mosa soppan tills den är helt slät. Tillsätt mer vätska om det behövs.
- Smaka av soppan med peppar och citronsaft.
- Dekorera äggen med balsamvinäger för att skapa spökansikten.
- Servera soppan med kokta spökägg.
Smaktips
Om du vill ha en lite mer kryddig soppa kan du tillsätta lite chili, spiskummin och ingefära.
Förvandla fiskkakorna till mumier
Läskiga fiskkakemumier är skrämmande gott. Superenkelt att laga och med lite blodig ketchup blir det också extra äckligt att äta.
10 portioner
- 10 fiskkakor
- 0,5 färdig pizzadeg (rå), långpanna
- 2 tsk reducerad balsamvinäger för ögonen
- 1 dl ketchup
Så här gör du:
- Värm ugnen till 180°C. Ta ut fiskkakorna ur förpackningen.
- Skär pizzadeg i 5 mm tjocka remsor.
- Vira in fiskkakorna i degremsorna.
- Lägg fiskkakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter, eller tills degen har jäst fint och fått en gyllene färg.
- Dekorera med reducerad balsamvinäger för att skapa ögon och servera fiskkakorna med ketchup.