Här är höstens hetaste inredningstrender

Kvalitet og blanding av materialer som tre og marmor
Stue med lyseblå sofa, salongbord, krakker og puffer i ulike farger.
Kvinne holder fram en keramikkskål
Asymmetriske skåler med grønnsaker
Keramikkvase med slitt glasur

Låt dig inspireras av kvalitet och hållbara material, accentfärger, japansk estetik och brittiska stugor hösten 2023.

Hösten är en tid för förnyelse, med en ny start och vardagsrutiner. Och vad är väl bättre än att möta årstiden med en förnyelse av inredningen?

Vibeke Illevold Nordsveen brinner för inredning och står bakom Instagramkontot @enkonstrast. Hon har flera saker hon önskar sig den här säsongen, men det är framför allt ett föremål som står högst upp på önskelistan.

– Det är en trådlös bordslampa! Den kan du flytta runt efter behov och den passar till allt, oavsett vilken inredningstrend du föredrar!

Vi frågade Vibeke vilka inredningstrender som sticker ut i höst:

Orange + rosa = sant

Färger är i ropet som aldrig förr och i höst är det framför allt kombinationen orange och rosa som skapar spänning i inredningen. Denna färgsprakande sammansättning andas energi och kommer att ge dig kraft och glädje under hela hösten och vintern.

– Det är rosa i olika nyanser, persikofärg och orange som gäller. Det är trendigt med varma färger, konstaterar Vibeke.

Det finns många härliga nyanser att välja mellan, beroende på hur mättade färger du gillar. Mjuka pastellnyanser är vackra mot en beige bakgrund, medan starka färger passar bättre i kombination med vitt.

Prova dig fram med olika prydnadsföremål, småmöbler och textilier för att hitta din favoritkombination.

Japansk estetik

I höst kan du hämta inspiration från Japan och wabi-sabi, som handlar om att uppskatta och se skönheten i det operfekta.

Wabi-sabi hyllar det enkla livet och de asymmetriska detaljerna. En gammal pall, en nedsutten stol eller ett bord med hack och skåror i är helt wabi-sabi och visar tecken på kärleksfull användning och levt liv.

Med wabi-sabi som ledstjärna kan du följa hjärtat och inreda ditt hem efter dina personliga behov och vad som ger dig en skön känsla. Tillsammans med den strama nordiska stilen ger det ditt hem ett lekfullt och stilfullt uttryck.

– Ta fram handgjorda krukor, vaser och skålar eller gå på loppis och leta efter skatter. Blanda det med de rena linjerna för maximal effekt, råder Vibeke.

TIPS!

DIY: Ta en gammal vas du redan har och klä den med lera eller måla den med färg som du blandar lite bakpulver i. Färgen får då en struktur som inte blir helt perfekt och är därmed helt i wabi-sabi-anda. Vips så har du en ny ”gammal” vas!

Marmorbord, trestol, keramikk og glass
Gul stol i rom i grå betong og med en tredør i bakgrunnen.
Marmorplate med lampe av metall og figurer av tre
Grønn sofa i en stue med grønne planter

Kvalitet som håller

Slit och släng-mentalitet är definitivt över och nu är det kvalitet som gäller. Därför väljer vi möbler och inredning med kvalitet och hållbarhet och vi vill fylla våra hem med material som sten, linne, terrakotta och trä.

– Tillsammans med gröna växter skapar det ett naturligt och frodigt uttryck, säger Vibeke.

Kombinera bord eller bänkskivor i sten med gardiner av linne. Har du dessutom några möbler av trä eller bambu blir det precis den perfekta sammansättningen av material som vi vill ha nu.

Mörkt trä, som valnöt och mörkbetsad ek, är på ingång och ersätter mycket av det ljusa träet som har dominerat inredningen en tid.

–- Det är superfint att kombinera mörkt trä med det ljusa. Har du till exempel ett ljust trägolv är det underbart att kombinera med mörka ekfronter i köket eller mörka möbler. Det gäller att hitta balansen mellan det ljusa och det mörka, förklarar Vibeke.

TIPS!

DIY: Byt ut vitrinskåpets glasdörrar mot räfflat glas! Det släpper igenom ljuset samtidigt som det som står bakom döljs.

Soverom med flettede kurver og sengeteppe med blonder
Kjøkkenskap fullt av glass og servise. Foto til artikkel om høstens interiørtrender 2023.

Lantlig känsla med cottage core

Älskar du den romantiska och nostalgiska shabby chic-stilen kan du glädja dig åt att en ny, tidsenlig variant är tillbaka! Cottage core får oss att tänka på en brittisk stuga med rosor klättrande upp efter väggarna, och påminner oss om det goda livet på landet.

Inredningen präglas av en härlig, ombonad och färgglad blandning av mönster, textilier och former.

– När jag ser trenden får jag lust att bo på landet, säger Vibeke.

Den här stilen handlar om att vara nära naturen, både genom att odla och hämta egen mat, men också om att ta in naturliga material som trä, sten och bomull. Plocka fram gamla föremål och möbler – här kan du blanda nytt och gammalt i en skön mix.

Gillar du handarbete kan du gärna leta fram virknål och symaskin. Virkning, stickning, quiltning och broderi går nämligen hand i hand med cottage core.

Är du osäker på om den här stilen är för dig rekommenderar Vibeke att börja i liten skala.

– Börja med små kuddar, plädar och prydnadsföremål. Gör små stilleben för att se vad som är du. Här kan du mixa både retro och nytt, så testa dig fram. Och kom ihåg att allt kan målas!