Så dukar du bordet inför nyårsafton

Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon

Bordsstylisten Margrete Leite Andersen ger dig sina bästa tips på hur du kan imponera på gästerna med ett otroligt festligt nyårsbord.

Det är lätt att gå vilse bland alla inredningstips. Bloggare och tidskrifter visar gärna upp vackra blomsterarrangemang och stylingar som är perfekta in i minsta detalj, och det är lätt att få lite prestationsångest när du själv ska bjuda in folk till ditt hem.

– Försök att inte låta dig påverkas för mycket av det som bloggare och bordsstylister gör. Mycket av det ser väldigt snyggt ut på bilder, men är inte särskilt praktiskt i verkligheten, säger Margrete Leite Andersen.

Våren 2018 startade Andersen uthyrningsföretaget Table Tales som hyr ut nytt och gammalt porslin, glas och bestick från lokalen på Nordstrand i Oslo. Dessutom tar hon uppdrag som bordsstylist.

Hon älskar att vara kreativ och understryker att dukning ska vara en glädje. Trots alla regler som finns för dukning så menar hon att du helt enkelt inte kan göra fel när du stylar ditt matbord.

Dukar med synlig överlappning

– Jag gillar det asymmetriska och mindre perfekta, säger Andersen och lägger de puderrosa linneservetterna i lösa knutar på de beige tallrikarna på bordet.

Även om hon knyter alla på samma sätt blir alla lite olika. Det är bara charmigt, menar stylisten.

Ett bra tips om du ska duka upp ett snyggt bord är därför att skaffa några fina tygservetter.

– Stora tygservetter ger dig många fler möjligheter för dukningen.

De är egentligen snygga oavsett vad du gör med dem. Med tanke på miljön är det också hållbart att de kan användas om och om igen.

Tygservetter är enligt stylisten något du själv kan göra.

- Du klipper ut stora kvadrater i ett tyg du gillar och syr runt. Det behöver inte vara en sirlig söm – det är bara snyggt med en franskant, säger hon.

Det här nyårsbordet är dukat med vita dukar. Alltså inte en utan flera. Enligt stylisten finns det inget som hindrar dig från att lägga ut flera dukar som överlappar varandra om du inte har en som är tillräckligt lång för att täcka hela bordet.

– Det gör inget om dukarna överlappar varandra – det kan bara vara en charmig kontrast till ett i övrigt vackert dukat bord. Har du inte två likadana dukar gör det heller inget om de har olika färgnyanser.

Det du lägger på bordet behöver inte nödvändigtvis vara en traditionell duk.

- Har du fina gardiner i linne eller bomull kan du lägga på dessa istället tipsar Andersen och stryker ut rynkorna med handen efter att hon lagt dukarna på bordet.

Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon
Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon
Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon

Sätt först stämningen i sinnet

Innan du dukar upp ett festbord är det bra att försöka föreställa dig vilken typ av atmosfär du vill skapa. Rummet du ska vara i kommer också att sätta riktlinjer för stil och färgval.

Andersen berättar att hon alltid gör en moodboard innan hon ska duka ett bord.

– Välj en färgpalett och ta reda på vilka dekorelement du vill använda. Då är det mycket lättare att veta vad du behöver och vad du eventuellt saknar och du slipper göra dåliga köp.

Lokalen som Andersen dukar bordet i den här dagen har ljusa väggytor och stora gjutjärnsfönster som släpper in massor av dagsljus.

– Själva rummet har en lite industriell känsla och som en kontrast vill jag duka ett bord som har ett lite modernt uttryck samtidigt som jag vill spela vidare på den ljusa och lätta känsla som rummet ger. Jag har valt vitt som huvudfärg och rosa som sekundärfärg, med inslag av beige, brunt och silver.

Ett tips kan vara att följa 60-30-10-regeln. Det vill säga att huvudfärgen ska utgöra 60 procent av uttrycket, sekundärfärgen 30 procent och de resterande färgerna, även kallade accentfärger, 10 procent.

Alla goda ting är tre

En annan bra regel när det gäller färgval är att upprepa de färger du har valt minst tre gånger för att skapa en röd tråd och en balans i uttrycket.

- Det kan lätt bli lite för mycket rosa, därför har jag låtit färgen gå igen i de små detaljerna, närmare bestämt i servetterna, hyacinterna och i mosskulorna, säger Andersen.

– Jag har även valt att använda flera nyanser av färgskalan, som sträcker sig från dämpat rosa till mörkt vinrött.

Hyacinterna är doppade i burgundyfärgat vax och rosa glitter medan mosskulorna är gjorda av renlav med grenar av rosa ljung.

– Mina hyacinter har jag köpt färdigvuxna medan jag har gjort mosskulorna genom att lägga renlav runt en oasiskula som dragit i vatten, linda en silvertråd runt för fäste och sedan lägga på några små grenar av slingrande, berättar Andersen.

Det går att göra båda dekorationerna själv, och det mesta av det du behöver hittar du i en blomsteraffär.

Ta med naturen in

På bordet hittar vi även julrosor.

- Jag har klippt bort bladen för att jag ville renodla det ljusa och lätta uttrycket, men lite grönt passar alltid in, förklarar Andersen.

När vi möter januari går vi mot ljusare tider och det är populärt att byta ut de mörka julfärgerna mot lite ljusare nyanser. Därför är även tulpaner och vita liljor ett bra val till nyårsbordet.

För att få lite djup i uttrycket har stylisten också dragit in några mörkare färgnyanser. Vid fönstret står till exempel en stor mässingskruka med pampasgräs.

- Pampasgräs har en neutral färgnyans och skapar kontrast. I kuvertdekoren har jag också tagit med en liten kotte och en träsked, båda i en lite mörkare brun ton.

Andersen berättar att organisk dekor är en trend vi kommer att se mycket till framöver.

- Dekoren ska vara av naturliga material. Allt från kottar, grenar och nötter till mossa och stenar är fint att använda som bordsdekoration. Mossan kan du till exempel lägga som en mittlöpare längs bordet. Använd gärna plastfolie undertill för att skydda duken och bordet mot fukt.

Ett litet tips innan du lägger skogens skatter på festbordet är att låta det ligga några dagar i källaren eller uteboden innan du tar det i bruk så slipper du riskera att småkryp kryper ut på bordet under middagen.

Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon
Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon
Langbord dekker til gjester med rosa servietter og grønn naturlig dekorasjon
Till dessert serverar Margrete glasskulor i läckra champagneglas med knäck och maränger – toppat med ett tomtebloss!

Blanda nytt och gammalt

En annan trend är att blanda moderna element med äldre – gärna vintage. Enligt Andersen ger det bordet karaktär.

- Jag gillar till exempel att använda rustika bestick tillsammans med modern servis eller att ställa fram en vintage-serveringsbricka.

Det handlar om att använda det du har och ge stylingen en personlig touch. Det är både praktiskt och hållbart.

- Dessutom är det populärt att ha olika stolar runt bordet. Om du inte har tillräckligt av enhetligt porslin, glas eller stolar för alla som kommer på festen är det bara charmigt om du kombinerar det du har.

Skapa stämning med ljus

Levande ljus är både dekorativt och effektivt för att skapa en lugn stämning.

– Den här tiden på året är det bra att använda mycket ljus. Både ljuslyktor, ljusstakar och blockljus fungerar bra. Kombinerar du ljus i olika höjder och former skapar du en lite mer informell stämning som gärna bidrar till att göra uttrycket lite mer levande.

Gillar du inte att använda levande ljus kan du lägga ljusslingor längs bordets mitt och dekorera med ljuslyktor med LED-ljus.

Fullända looken

På varje tallrik har Andersen lagt en liten träsked med gästens namn på och i denna en liten chokladkula formad som en snöboll. Det är ett bra exempel på att placeringskort kan vara så många olika saker.

– Även om ni inte är så många som ska sitta runt bordet är det kul att lägga lite tid på att pynta varje plats. Gästerna uppskattar det oftast, upplever Andersen.

Bordet hon har dukat idag passar bra till de allra flesta tillfällen och det är egentligen bara de små detaljerna som har lite nyårskänsla över sig.

– Silvertråden runt mossbollarna, glittret på hyacinterna och stjärnskotten till efterrätten är de element som tillför det lilla extra till nyårsafton.

Det finns med andra ord inget som hindrar dig från att inspireras av det här fina bordet året runt!

Detta behöver du för att kopiera bordet

 • Vit duk
 • Tygservetter i en mjuk rosa färg. Hur du slår in dem ser du i videon ovan
 • Vita tallrikar och fina stålbestick
 • Vattenglas, champagneglas och rödvinsglas
 • Blockljus i olika tjocklekar och höjder
 • Vaxade hyacinter, eller varför inte vaxa dem själv?
 • Mosskulor: Renlav, ljung, silvertråd och rund oasis
 • Julrosor och vitt silkespapper
 • Coupeglas att servera efterrätten i
 • Dekorationer för bordskuverten Små träskedar, små kottar, vita chokladkulor
 • Fat till blockljusen. Här kan du även använda små glaslock till syltburkar om du har det

Riktlinjer för dukningen

Regler för hur ett bord ska dukas är enligt bordsstylisten till för att brytas. Tycker du att det är svårt att känna dig fram, finns det dock några enkla riktlinjer du kan förhålla dig till:

 • Du bör räkna med minst 50-60 cm bordsyta per person, så att gästerna har tillräckligt med utrymme att röra sig utan att knuffa till varandra.
 • Glasen ska sättas i den ordning de ska användas: Vattenglaset kommer först, sedan vitvinsglas som nummer två och rödvinsglas som nummer tre. Har du plats kan du också ställa fram dessertglas, men dessa kan också komma på bordet när desserten serveras.
 • Besticken följer samma princip och placeras i den ordning de ska användas. Det du ska använda först läggs ytterst. Knivar till höger och gaffel till vänster.
 • Om du inte har egna bestick till förrätten kan kniv och gaffel ligga på samma sida. Båda besticken läggs då till höger om tallriken, med gaffel innerst och kniv ytterst med knivbladet vänt in mot tallriken.
 • Dessertskeden placeras över tallriken med skaftet till höger. Ska du servera soppa bör du dock lägga dessertskeden med skaftet till vänster och matskeden över dessertskeden med skaftet till höger.
 • Tänk på att gästerna ska kunna prata över bordet, så tänk på att blomsterdekorationerna inte får vara så höga och stora att de förhindrar ögonkontakt mellan gästerna som sitter mittemot varandra.