5 enkla och fräscha rätter till sommarfesten


Kökschefen Randi Mari Heimdal tipsar om maten som gör susen när vänner eller kollegor ska samlas runt långbordet och välkomna sommaren.
Varma sommardagar och nätter bjuder på många tillfällen att samlas kring en god måltid. Kökschef Randi Mari Heimdal på Thon Hotel Bergen Airport ser fram emot att dra ner på den tunga maten för säsongen.
- Förhoppningsvis är det skönt och varmt ute och då vill man ha något lätt och fräscht.
En bra utgångspunkt för en god måltid är alltid färska och säsongsbaserade råvaror.
Var kreativ med salladen
- Det är både tryggt och enkelt att laga en god sallad. Då kan man blanda olika färska råvaror i en skål och toppa med en god dressing eller en vinägrett, tipsar Heimdahl.
Salladen är perfekt ta-med-mat eftersom den passar ihop med det mesta och kan tillagas i både stora och små portioner.
- Många använder gärna tomat, gurka, sallad och paprika. Men kom ihåg att du också kan använda all slags frukt och bär för att ge salladen lite mer karaktär, råder Heimdahl.



5 rätter till sommarfesten
Heimdahl har satt ihop fem recept som du enkelt kan imponera med på sommarens fester.
- De här rätterna är ganska varierande, men gemensamt för dem alla är att de alla är enkla att laga, de passar till mycket och det är något de flesta gillar.
Somrig kycklingsallad
ca 2-3 portioner
Det här behöver du
- 1 paket salladskyckling
- 1 paket sockerärtor
- 1 burk kikärtor (spola väl)
- 1 paket röda bönor (skölj väl
- 1 st röd paprika
- ½ gurka
- 1 burk majs/minimajs
- 1 st avokado
- Olivolja
- Önskad smak att blanda i oljan.
- Jag gillar verkligen en smaksättning som heter ”Apple fruity condiment” som finns att köpa i delikatessbutiker, men man får tag på tillsatssmaker på flera platser, tipsar Randi.
Så här gör du
- Blanda majonnäs, creme fraiche, Worchestersås och saften från citronen. Smaka av med salt och peppar.
- Skär kål och äpplen i tunna strimlor.
- Blanda ner strimlad kål och äpple och vänd ordentligt tills allt blandas.
Tips! Om du vill kan du lägga rödkålen i kokande vatten i 1 minut för att få en mjukare version. (Personligen tycker kocken att det är jättegott med lite "crunch" i den här rätten.)
Tips! Se vad du hittar i din matbutik och fråga gärna om råd om du har en färskvarudisk eller specialbutik i ditt köpcenter.
Gör så här:
Skär allt i lagom stora bitar, typisk salladsstorlek. Blanda alla grönsaker och kyckling.
Häll sedan över en god dressing. Det gör du precis före servering. Häller du på oljan långt innan är det lätt att grönsakerna blir lite ”daffiga”.
- Jag tar först lite olivolja i en kopp innan jag blandar i lite smaksättare. Jag smakar av detta innan jag häller över salladen, säger Randi.
Grillad lax med mango- och avokadosallad
Ca 2 portioner
Det här behöver du
- 1 stor mango
- 1 stor avokado
- 1 burk körsbärstomater
- Olja och önskade kryddor till marinad
- Koriander (kan utelämnas)
Gör så här:
- Marinera först laxen och låt den ligga ca 20-30 min. Randi tycker att det är gott med bara olja och lite tacokrydda på den.
- Skär mango och avokado i lagom stora bitar och blanda. Skär upp lite koriander efter smak och blanda i den. Halvera körsbärstomaterna.
- Medan salladen står och gottar lägger du laxen på grillen. Grilla på varje sida tills den får fina grillränder, ca 5-8 min på varje sida.
- Lägg sedan laxen på indirekt värme tills den är genomstekt.
Servera sedan grillad lax ovanpå en fin portion sallad, bon appetitt!


Grillad kyckling med broccolisallad
ca 2-3 portioner
Det här behöver du
- 2-3 st kycklingbröst (ca 1 per person)
- 2-3 skivor bacon
- Färskost, kryddor
- 1 ½ st broccoli
- Russin, efter smak
- 1-2 påsar (av en 2-pack) majonnäs
- Ca 2 korkar vinäger (smaka gärna av lite till här)
- Ca 3-4 msk solroskärnor
Så här gör du
- Skär kycklingbrösten på tvären så att du kan öppna dem och få cirka dubbelt så stor storlek.
- Bred sedan på ett tunt lager färskost. Tillsätt gärna ett lager salt och peppar inuti och vik sedan tillbaka. Vira bacon runt kycklingbröstet.
- Lägg det på grillen, vänd ofta tills det är klart.
- Medan det grillar kan du börja med salladen.
- Skär broccoli i lagom stora buketter, ungefär en liten munsbit. Om du vill ha russin blandar du det med majonnäs, vinäger och solroskärnor.
- Ta en titt på hur mycket majonnäs du behöver och vill ha. Det ska inte vara en för torr sallad, men inte heller en för flytande. Prova dig fram här!
När kycklingen är färdigstekt och har fått vila är det klart för servering.



Pastasallad
ca 2-3 portioner
Det här behöver du
- Ca 300 g pasta (gärna penne)
- Pesto/provensalska kryddor
- 1 gurka
- 1 paket körsbärstomater
- 1 mellanstor rödlök
- Fetaost, efter smak
- Oliv, efter smak
- Olja
Så här gör du
- Koka upp pastan och låt svalna
- Skär gurkan i tärningar, halvera körsbärstomaterna. Skiva rödlöken.
- Blanda ner pesto/provensalkryddan i pastan tillsammans med lite olja så att den inte blir för torr.
- Blanda sedan i alla grönsaker.
Servera gärna med läckra vitlöksbaguetter till!
Kyckling och krämig pasta
ca 2-3 portioner
– Under de sommardagar man hellre vill vara inomhus är det här en vinnare, säger Heidi.
Det här behöver du:
- 450 g kyckling
- 250 g pasta (gärna tagliatelle)
- 3 dl vispgrädde
- Ca 200 g bacon
- 1 st gul lök
- Salt
- Peppar
Gör så här:
- Skär kycklingen i bitar och stek med salt och peppar. Lägg sedan åt sidan.
- Skär bacon i små bitar och stek.
- Halvera svampen och skiva den innan den steks tillsammans med löken.
- Koka upp pasta. Häll av nästan allt pastavatten. Ställ åt sidan.
- Häll grädde i pastan. Ta även kycklingen, baconet, löken och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar.
- Tycker du att det blir lite torrt tar du gärna upp lite av pastavattnet igen.
Servera gärna med focaccia till.