Midsommarkrans DIY – inspiration, material och tips

Din DIY papirkrans er klar!
Juster lengden på tråden til hodet.

Få inspiration till årets midsommarkrans! Våra tips, trix och kreativa knep hjälper dig att skapa din egen vackra blomsterkrans till midsommar.

Det finns flera sätt att binda en midsommarkrans – till exempel med en stomme av ståltråd, stomme av kvistar eller en mer rörlig stomme gjord av tråd. Här finns inga rätt eller fel, inspireras och skapa din egen unika krans. Här listar vi olika varianter på material, och lite tips och trix på vägen.

Fördelen med att använda andra material än levande är först och främst att kransen håller sig fin längre, men också att den går att använda om och om igen. Smart på flera sätt med andra ord, och hållbart!

Ståltråd

Om du vill använda ståltråd får du en tjockare stomme som håller formen. Välj en rejäl ståltråd, det kan du hitta i blomsterbutiker eller hobbyaffärer. Forma ståltråden så att den passar efter ditt huvud.

Tejp

Genom att tejpa ståltråden blir stommen lite tjockare och mindre glatt – det kan bidra till att blommorna sitter kvar och inte glider längs stommen när du fäster dem. Det går lika bra att använda vanlig kirurgtejp som blomstertejp eller hobbytejp.

Midsommarkrans utan ståltråd

Du behöver inte använda ståltråd som bas till kransen utan det går lika bra att använda stjälkarna på blommor eller kvistar. Genom att knyta ihop varje stjälk med varandra kan du “fläta” ihop din krans. Då behöver du lite mer slitstarka stjälkar, så att de inte går av när du knyter.

Gör din egen midsommarkrans – steg för steg!
Dame fester fargerik papir på ståltråd

Blommor och blad

Fyll din krans med blommor i allsköns färger eller fokusera på ett urval av färger för att få en mer enhetlig krans. Använd tunnare ståltråd för att linda fast de blommor du valt att använda så ligger de på plats.

Du kan antingen bege dig ut i naturen och plocka de blommor som växer där eller så beger du dig till en florist eller blomsterhandel och inhandlar de du tycker bäst om. Oavsett vad du väljer är det otroligt vackert med riktiga blommor!

Silkespapper och plastblommor

Vill du ha en krans som aldrig vissnar? Skapa små blommor och blad av silkespapper och fäst med lim på en stomme av papper eller tejpad ståltråd. Du kan också välja bort stommen och istället trä en tunn tråd genom pappret med hjälp av en nål. Kransen blir slappare men ligger fint på allas huvud eftersom den är rörlig.

Vill du att det ska gå snabbt finns massor av fina, färdiga, blomsterkransar att köpa. Till exempel med blommor av tyg på diadem eller kransar med elastiska band som passar de flesta huvudstorlekar.

Hoppas att du har fått bra med inspiration till din egen midsommarkrans! Hos oss hittar du allt du behöver, välkommen in.