Sommarkläder för barn: Så klär du de minsta i värmen

Jente med hatt spiser melon på stranda
Kvinne smiler og løfter opp baby i hage på sommeren
Med varma dagar kommer mindre kläder – till glädje för stora och små.
Baby i barnevogn med body
De små ligger i lä från solen i vagnen, men kom ihåg att det också kan bli varmt där inne.

Vad är rätt klädsel för de små i sommarvärmen? Läs tips om hur du klär en nyfödd bebis eller ett lite äldre barn som inte får bli för varmt eller för kallt.

De flesta småbarnsföräldrar ser fram emot när temperaturen stiger och det är inte längre är nödvändigt att packa in barnet i extra kläder, vinteroverall, halsduk, vantar och allt annat som behövs för att den lilla ska hålla sig varm.

Och det är utan tvekan en lättnad när det krävs mindre påklädning för att ta sig ut genom dörren. Men när sommaren och värmen är i sitt esse uppstå en annan utmaning: För vad ska du egentligen klä barnet i då?

De minsta måste skyddas mot solen och vi vill helst undvika att de blir för varma, klibbiga och svettiga.

Här är tipsen på rätt sommaroutfits för de små!

Baby: 0–12 månader

Spädbarn kan inte reglera kroppstemperaturen på samma sätt som vuxna, så därför är rätt kläder extra viktigt för de allra minsta.

På sommaren är det smidigt att klä på barnet flera tunna lager så att du kan klä av och på efter hand. Känn i barnets nacke för att hålla koll – och gör du det regelbundet lär du dig vad som är barnets normala kroppstemperatur: Är bebisen mycket varm eller svettig i nacken bör du klä av ett lager.

Spädbarn under ett år ska inte utsättas för direkt solljus. Och eftersom livets första månader tillbringas mycket i vagn har man som förälder ganska god kontroll på barnet och kan se till att det är skuggigt. (Det finns en del smarta hjälpmedel i det här området, men det återkommer vi till.)

Kläder och tillbehör

Dessa plagg är perfekta för små barn varma sommardagar:

 • En solhatt eller tunn mössa
 • En tunn body med lång ärm
 • Byxor i bomull eller bambu
 • Bomullsstrumpor

Tips

Ha alltid ett extra ombyte med dig så att du är beredd om barnet skulle råka göra på sig.

Kleskit til baby. Body, teppe og sokker
Mann holder opp baby som smiler i mønstrede klær og solhatt
Solhatt och tunna plagg som täcker huden är jättebra!
Stripete parasoll på sandstrand
Barn løper på strand med uv-drakt og solhatt
Långärmad UV-dräkt är guld på stranden.
Jente med solkrem i ansiktet
Smörj, smörj, smörj! Kom ihåg att barn lättare blir solbrända än vuxna.

Sommarens måsten för att skydda småbarnen

Lyckligtvis finns det flera hjälpmedel som skyddar ditt barn från sol och värme.

Om du har en barnvagn utan en tillräckligt stor sufflett kan det vara en god idé att investera i en separat solskärm eller ett litet parasoll till barnvagnen.

Tips

Tänk på att det kan bli varmt i barnvagnen även om den står i skuggan. Använder du en babyvakt med temperaturmätare kan du hålla koll på temperaturen i vagnen.

Barn under 6 månader ska inte använda solskyddskräm, men efter det kan du använda oparfymerad solskyddskräm med fysiskt solskydd och hög solskyddsfaktor vid behov. Men det allra viktigaste är att inte exponera barnet för för mycket direkt solljus samt att behålla kläderna på: Barn har tunnare hud än vuxna och blir därför lättare solbrända. Lätta bomullskläder skyddar bra – och färgstarka kläder skyddar bäst.

Även ögonen måste skyddas i starkt ljus, så köp små solglasögon. Enligt optiker är ”ju tidigare, desto bättre” rekommendationen om hur tidigt barn bör få solglasögon om de exponeras för skarpt ljus. Du kan hitta glasögon för bebisar från ett par månaders ålder.

Annan utrustning som är bra att skaffa till sommaren med en bebis:

 • Parasoll eller UV-tält.
 • En filt i bomull eller muslin som du kan bre över barnet om det blir kallt eller börjar blåsa.
 • Badblöjor.
 • Solskärmar för bilfönster.
 • Talkpuder. Många bebisar är tjocka och gosiga, så använd gärna puder för att undvika att det blir fuktigt i valkarna.

Tips

Tänk på att ditt barn ofta blir törstigt och behöver extra vätska i värmen, så ta fram vattenflaskan oftare än vanligt.

Barn 1–3 år

När barnet lär sig att gå, eller snarare springa omkring, radas utmaningarna upp för föräldrar som ska försöka hålla dem borta från solen. Som tur är finns det hjälp att få i form av smarta kläder.

Det är i den här åldern du ska investera i UV-dräkt för dagar på stranden. Dräkten skyddar ditt barn väl och gör det lättare att smörja in barnen eftersom en mindre del av kroppen är utsatt.

Glöm inte solglasögon och solhatt med UV-skydd och nackskydd.

Tips

Oförberedd på plötsliga väderväxlingar? Kolla om det finns ett köpcentrum i närheten där du kan köpa en ylletröja, regnrock, mössa eller halsduk. Har du tur kanske det till och med finns på rea?

Se butikerna som säljer barnkläder här!

När det kommer till solskyddskräm bör du välja en oparfymerad variant med fysiskt solskydd och hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Ett smart format är solstiftet – det är enkelt att applicera. Fråga apotekspersonalen om du behöver hjälp!

Generellt är kläder bra skydd mot solen – och då främst de med mycket eller mörka färger – så lätta bomullskläder är bra för barnet hela sommaren. Behåll därför kläderna på så mycket som möjligt, både på förskolan och på stranden. Men kom ihåg att rörelse alstrar värme, så var försiktig med att klä på den aktiva krabaten för många eller för tjocka plagg under sommaren.

Dame sorterer barneklær på gulvet. Hvit genser, blå bukse, lue, tøysko
Gutt ler og ligger i gresset iført stripete genser og beige bukse
Barn på bassengkant med armringer og prikkete badedrakt. Mann i vannet som holder jenta i hendene.
Jente med grønn strikkegenser i ull
Tänk på att ha något varmt tillgängligt om vädret vänder.

Kläder och tillbehör

Dessa plagg är bra att ha till barn på 1–3 år varma sommardagar:

 • Tunn bomullströja (gärna i en stark/mörk färg)
 • Luftiga bomullsbyxor (gärna i en stark/mörk färg)
 • Sandaler
 • Gympaskor
 • Badskor
 • UV-dräkt
 • Solhatt med nackskydd
 • Badrock
 • T-shirt
 • En lös och luftig romper – gärna med korta ärmar och långa ben

Tips! Temperaturen i vårt land kan växla fort under sommaren, så glöm inte att ta med några varma plagg på semestern också – både till det innersta lagret (tunna ullplagg) och yttersta (en tjockare tröja och en vindjacka).

Utrustning:

När barnet är över ett år behövs det inte längre lika mycket saker som till bebisar. Följande saker är dock smidiga att ha på sommaren:

 • Parasoll eller UV-tält.
 • Solskärmar för bilfönster.
 • Badblöjor
 • Badring eller armringar anpassade efter åldern
 • Vattenflaska som alltid ska finnas till hands när barnet blir varmt och behöver extra vätska.

Sommarull kan vara guld värt

… Särskilt i ett land med så ombytligt väder som Sverige. Ull andas och har temperaturreglerande egenskaper – det håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Därför kan tunn ull med fördel användas året runt.

Ullen absorberar fukt och förhindrar därmed att de minsta blir fuktiga i värmen. Välj obehandlad ull eller ull med silke. Varma dagar kan en ärmlös eller kortärmad body räcka och en ullpyjamas kan vara bra på natten kompletterad med en tunn filt.

Tips

Om ditt barn lätt får atopiska eksem bör du inte använda ull direkt på huden. Ullen kan nämligen torka ut huden och göra att eksemet blossar upp.