Romantisk middag till Alla hjärtans dag

Fokus på mobil som tar bilde av et pådekket bord

Alla hjärtans dag är snart här och vi rekommenderar att du tillagar en romantisk middag. Avsätt kvällen för varandra och servera vardagslyx.

Alla hjärtans dag firar romantiken och kärleken. För många är dagen en bra påminnelse om att fira sin hjärtas kär.

Brinnande kärlek

Hur man vill markera kärlekens dag varierar i hög grad, men vi rekommenderar att du tillagar en hemlagad lyxmiddag. I Danmark serverar man ibland en rätt som heter brændende kærlighed (brinnande kärlek).

Namnet är passande för Alla hjärtans dag, men utöver det finns det inget särskilt romantiskt över rätten. Den består nämligen av potatismos, bacontärningar och lök som toppas med persilja eller picklade rödbetor.

Trerättersmiddag

Ni behöver inte gå på lyxrestaurang för att skapa det lilla extra. Det kan bli en god middag och en ännu bättre stämning hemma.

Imponera din älskade genom att servera en trerättersmiddag. Kom ihåg att detta ska vara mer än en vanlig torsdagsmiddag och att tilläggsdetaljerna därför är väldigt viktiga.

Möt din partner i dörren när hen kommer hem. Sätt på passande musik, dämpa belysningen och tänd stearinljus.

Vi föreslår följande meny för kvällen:

Lufttorkad skinka med melon till förrätt.

Förrätt: Melon och lufttorkad skinka

Inled kvällen med en fräsch, lätt och smakrik förrätt. Vi föreslår att du serverar lufttorkad skinka och melon, som är en underbar kombination av salt och sött.

Ingredienser

  • 100 g lufttorkad skinka i skivor
  • 1⁄4-pack cantaloupe-melon eller annan mogen melon
  • 0,5 stjälk färsk timjan

Så gör du

  1. Dela melonen och ta bort fröna med en sked. Skär i smala båtar och ta bort skalet.
  2. Lägg båtarna på tallrik tillsammans med lufttorkad skinka. Garnera med lite timjan.

tips

Alla rätter är till för två personer, men efterrätten kommer det nog att finnas lite över av. Spara gärna lite till senare, men se till att täcka över den ordentligt innan du ställer in den i kylen.

Biff med sötpotatis och zucchini till huvudrätt.

Huvudrätt: Biff med sötpotatischips och zucchini

Inget säger vardagslyx som en biff. Servera en saftig och mör biff tillsammans med krispiga sötpotatischips, en fräsch zucchinisallad och lite dressing.

Ingredienser

  • 300 g nötfilé (i 150 g biffar)
  • 1 msk margarin till stekning
  • Salt
  • Peppar

Sötpotatischips

  • 425 g sötpotatis
  • 0,5 msk olja till pensling
  • Salt
  • Peppar

Zucchinisallad

  • 1 st grön zucchini
  • 0,5 msk olivolja
  • skal från 0,5 citron
  • saft av 1⁄4 st citron
  • Salt
  • Peppar

Dressing

  • 2 msk gräddfil
  • 1 klyfta riven vitlök
  • 0,5 msk finhackad färsk timjan

Så gör du

  1. Lägg köttet i rumstemperatur i minst 30 minuter innan du använder det.
  2. Blanda samman gräddfil, vitlök och timjan till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Låt dressingen stå i kylen medan du tillagar resten.
  3. Värm ugnen till 225°C. Skala sötpotatisen och skär i tjocka stavar. Lägg stavarna i en kastrull med vatten och koka upp. Koka sötpotatisstavarna tills de är mjuka, 5-6 minuter. Häll av vattnet och lägg ut stavarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla stavarna med lite olja och krydda med salt och peppar. Sätt bakplåten i ugn och grädda tills stavarna fått fin färg och blivit lite krispiga i kanterna, ca 15 minuter.
  4. Använd en osthyvel och skär zucchiniremsor på längden medan du roterar squashen. Stanna när du kommer till den mjuka kärnan. Dela de långa remsorna i mitten och skär tändstickstunna remsor på längden. Lägg strimlorna i en serveringsskål eller en skål.
  5. Salta och peppra biffen. Stek dem på hög värme tills köttsaften börjar sippra fram på ovansidan, 2-3 minuter. Vänd biffarna och tillaga dem vidare tills rosa köttsaft sipprar fram, ca 2 minuter. Då är biffarna mediumstekta.
  6. Häll olivolja, citronskal och -saft i skålen med zucchini. Salta och peppra och blanda lätt.
Snabb cheesecake till efterrätt.

Desserter: Cheesecake

Avsluta middagen med en härlig cheesecake som tack och lov är superenkel att laga.

Botten

  • 6 st digestivekex
  • 40 g pistagenötter
  • 2 msk socker
  • 40 g smält smör

Fyllning

  • 2 förpackningar färskost naturell (à 125 g)
  • 3 msk florsocker
  • Rivet skal av 1 lime
  • Saft av 0,5 lime
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde

För dekoration

  • 5 jordgubbar att garnera med
  • Några grovt hackade pistagenötter

Så gör du

  1. Mixa kex, nötter och socker snabbt i en liten matberedare eller med en stavmixer.
  2. Tillsätt det smälta smöret och blanda alltihop. Fördela blandningen i portionsglas.
  3. Blanda samman färsktost, florsocker, vaniljsocker, limeskal och limesaft. Använd en visp eller handmixer och rör om ordentligt tills osten är mjuk och blandningen har blivit lite luftig.
  4. Vispa grädden stel i en annan skål och vänd försiktigt ner den i färskostblandningen. Lägg blandningen i en spritspåse med rund tipp eller använd en sked och fyll glasen.
  5. Skär jordgubbar i klyftor och garnera de små ostkakorna. Strö gärna över grovhackade pistagenötter till garnering.
Recepten och bilderna
Matprat.no