Outfit till allra första skoldagen

Jente danser i blomstrete kjole foran speilet
To jenter som sitter i skolegården mens de ser på en mobil
tre barn i fine sommerlig barneklær
en jente som holder paraply og kledd i regnklær

Den första skoldagen är ett av de största ögonblicken i livet och förstaklassarens kläder får gärna matcha tillfället. Se tips och inspiration till outfiten här

Säkert minns du själv hur det kändes på din allra första skoldag. Ryggan och pennfodralet som var skinande nya och håret extra välkammat. Fjärilar i magen. Och sist men inte minst: En outfit som var noga utvald för den stora dagen.

Nu när det snart är dags för nästa kull av förstaklassare att börja skolan, har vi samlat några tips till alla föräldrar som ska ta med sina barn på en shoppingrunda inför den stora dagen.

Man ska få känna sig fin på första skoldagen

Eftersom det här är en speciell dag för ditt barn är det framför allt viktigt att han eller hon känner sig bekväm. Prata gärna lite i förväg om vad barnet helst vill ha på sig, så har ni en plan när ni kommer till butikerna.

Gör shoppingrundan till en trevlig stund för er båda och avsluta den gärna med något gott att äta när inköpen är avklarade.

Tips!

Genom att förlägga shoppingrundan till ett köpcentrum får ni tillgång till en mängd butiker vilket ökar era chanser att hitta den perfekta outfiten. Se butiksöversikten här!

… Men självklart skadar det inte om kläderna också är praktiska

Även om fokus bör ligga på att hitta något snyggt som huvudpersonen känner sig bekväm i, skadar det ju inte om kläderna även är praktiska och kan användas mycket under resten av läsåret.

På lågstadiet leks och springs det mycket, vilket sliter på kläderna. Därför bör garderoben bestå av plagg som är slitstarka och tål att tvättas ofta.

Dessutom sitter barnen stilla en del i klassrummet och då är det skönt med mjuka och bekväma plagg som inte stramar för mycket.

TIPS

Om du och ditt barn inte är helt överens om vad som är en lämplig outfit till första skoldagen kanske ni kan mötas på mitten: Praktiska kläder kombinerat med kul accessoarer!

to gutter med fine antrekk til skolestart
mor og datter vasker klær sammen
en jente med kul antrekk til skolestart
forelder som tar bilde av sønnen første skoledag

Tänk kvalitet

För att kläderna ska hålla så länge som möjligt bör du se till att de är av god kvalitet. Välj plagg tillverkade av rena material för både bästa komfort och längsta livslängd.

Det betyder inte att du ska undvika ett plagg som innehåller exempelvis 5 % elastan. Väljer du till exempel viskos, som är ett semisyntetiskt material utan stretch, bidrar andelen elastan till att göra plagget följsammare och därmed mer slitstarkt, vilket förlänger livslängden.

Men om plagget däremot består av en 50/50-blandning av naturfibrer och syntetiska fibrer sker detta på bekostnad av kvaliteten. Kontrollera därför märkningen i plagget så att du vet vad du betalar för.

Vårda den minnesvärda outfiten

Du kan även själv bidra till att kläderna ni köper till första skoldagen håller så länge som möjligt: Det mest självklara är att förstås att följa tvättråden i alla plagg. Generellt sett bidrar även tvätt i låga temperaturer med skonsamt tvättmedel och så lite torktumling som möjligt till att kläderna håller längre.

Ett annat tips är att märka plaggen med namnlappar. Som alla föräldrar vet har kläder och accessoarer en märklig tendens att försvinna spårlöst.

Sist men inte minst: Kom ihåg att föreviga både barnets outfit och själva dagen! Ta massor av bilder för att komma ihåg ögonblicket. Visst är det en trevlig tanke att minnet av just denna outfit kommer att följa ditt barn för alltid!