Skolväska för första klass

Unger hopper og ler langs en vei
Jente langs en vei med rosa sekk

Vad är egentligen viktigt att tänka på när du ska köpa skolväska? Här är några tips som kommer väl till pass när du ska handla skolväska till förstaklassaren.

Den allra första skolväskan är verkligen en symbol för att ditt barn har nått skolåldern. Detta vet vi som jobbar på köpcentret och vi vet också att många barn har starka åsikter om vad de vill ha. De är ofta mest intresserade av dekorationer de kan hänga på dragkedjorna, medan vi vuxna är mer måna om form och funktion.

Den allra bästa skolväskan är den som passar just den kropp som ska bära den. Vi vill gärna hjälpa till att hitta en ryggsäck som sitter bra, så att vikten fördelas rätt så att barnets rygg och skuldror inte belastas mer än nödvändigt.

Precis lagom stor

En ryggsäck som passar bra är en klok investering i barnets hälsa. Barn växer i etapper och olika fort. Vissa växer jämnt, andra kan plötsligt ”skjuta i höjden”. Därför går det inte att köpa en skolväska som ska hålla hela vägen fram till högstadiet, men välj gärna en variant som åtminstone håller i några år. Många ryggsäckar går att justera i ryggen så att den delvis kan växa med barnet.

Låt barnet gå runt lite i butiken för att känna att ryggsäcken sitter bra och att det är lätt att röra sig med ryggsäcken på ryggen.

En tumregel

För att skydda den lilla kroppen är det viktigt att se till att ryggsäcken inte är för stor och att den är rätt justerad. Ryggsäcken ska inte hänga längre ned än 10 cm under barnets midja.

En bra ryggsäck gör det lättare att bära tungt

Allt eftersom skolväskan fylls med böcker och prylar ökar vikten. Då är det viktigt att undvika att remmarna glider ner så att vikten hänger på en ogynnsam plats och ryggen får en ogynnsam hållning. Det är också viktigt att se till att armarna är fria så att de kan svänga fritt fram och tillbaka när barnet går.

Axelbanden ska vara utformade så att de går lätt inåt mot skolväskan till de minsta skolbarnen. Det gör att ryggsäcken hänger bättre och inte glider ner. Det är också smart med en stödrem som ser till att ryggsäcken sitter tätt intill kroppen när den är fäst.

Ett höftbälte med spänne hjälper till att fördela vikten bättre, avlastar rygg och axlar och gör det lättare att bära skolväskan.

Några praktiska tips

  • Kontrollera att barnet kan öppna och stänga ryggsäcken själv.
  • Spännena bör vara rejäla och vara enkla att använda.
  • Kontrollera att ryggsäcken har tillräckligt med reflexer.
  • Ett vattentätt överdrag att dra utanpå ryggsäcken är bra att ha under regniga dagar. Vissa ryggsäckar har ett eget regnskydd i locket så att man enkelt kan fälla upp det och dra det runt hela ryggsäcken om det plötsligt kommer en skur.
  • Planera en övningsdag hemma. Prata med barnet om hur man packar ryggsäcken bäst. Låt barnet känna skillnaden på när vikten är olika fördelad. Det är bra att tidigt lära sig att man alltid ska lägga det tyngsta längst ner i ryggsäcken och in mot ryggen.