Skolväska för gymnasiet

Flere ungdommer som går nedover en korridor med ryggen til kamera
vintage ryggsekk på en benk
to gutter med sorte ryggsekk

Vattentät, bekväm eller kanske med inkluderad gympapåse och datorfack? Här är tre bra tips för dig som är ute efter den bästa skolväskan för gymnasiet.

Schemat fylls med nya ämnen, vuxenlivet står för dörren och nya vänskaper formas. Det är mycket som händer när vi tar klivet från högstadiet till gymnasiet. När en ny skolvardag tar sin början, förändras ofta även det vi söker hos en skolväska.

I linje med dagens mode väljs ofta traditionella skolväskor bort till förmån för ryggsäckar med en stilren, minimalistisk design från populära kvalitetsmärken. Färgmässigt varierar det mellan neutrala och sprudlande färger, anpassat efter vår personliga stil.

Oavsett om du funderar på en ryggsäck från exempelvis Douchebags, EastPak eller Dakine finns det tre grundläggande kvaliteter du bör hålla utkik efter när du väljer. Trots allt är det här ett tillbehör du ska bära med dig fem dagar i veckan i flera år, så det är viktigt du tänker igenom köpet ordentligt.

Nedan följer tre tips du på saker du alltid bör tänka på vid valet av ryggsäck för gymnasiet.

Storleken

Det första du ska tänka på när du letar efter en passande väska eller ryggsäck för skolan är naturligtvis storleken.

Alla linjer på gymnasiet använder inte längre traditionella läroböcker, och på vissa av dem behöver du kanske bara ta med dig datorn och eventuella andra digitala hjälpmedel.

Därför är det en god idé att se vilken typ av skoldag du kan förvänta dig på ditt gymnasieprogram och välja en modell anpassad efter behoven.

Har du många texttunga ämnen framför dig och annan utrustning att bära runt på bör du satsa på en ryggsäck som rymmer runt 30 liter. Har du däremot inte så mycket böcker eller utrustning att bära runt på, kan du spara pengar på att välja en mindre ryggsäck. Kanske fungerar det till och med bara med en bra väska eller axelväska?

TIPS

Flera ryggsäckar och väskor har särskilda fack eller fodral anpassade för en dator eller surfplatta, för trygg förvaring av dessa. Vissa har även extra utrymme för träningskläder eller inkluderar en separat gympapåse.

Tenåring med bøker hender smiler til kamera
Se till att ha din utrustning redo till skolstarten!
gutt som pakker grønn modern ryggsekken med laptop og en notatbok
Elev som sitter med notatbok sittende på en benk ved siden av ryggsekk, kaffe, mobil og flere notatbøker
En gruppe med elever som har på seg ryggsekk

Tänk ergonomiskt

En av de största fördelarna med att välja en kvalitetsryggsäck framför exempelvis en lätt axelväska när du ska bära runt på lite tyngre packning, är att ryggsäcken fördelar vikten jämnt över axlar och rygg.

Väljer du en ryggsäck med bra stöd och justerbara bröstbandsremmar som kan anpassas och dras åt förebygger du slitage på kroppen och potentiella rygg- och axelbesvär.

Om du är osäker, be gärna en butiksmedarbetare om hjälp med att hitta modeller som ger rätt stöd och går att justera. Du hittar ryggsäckar i sportbutiken, bokhandeln och i många modebutiker.

Tänk på att en bra ryggsäck eller väska inte bara ska rymma tillräckligt och se snygg ut. Den ska vara bekväm och bra för dig. Tänk på att ryggsäcken eller väskan ska tåla att användas fem dagar i veckan under lång tid framöver. Då vill du inte satsa på en som sitter illa och sliter på kroppen.

Hitta en hållbar modell

Den ryggsäck eller väska du väljer för gymnasiet ska tåla flitig användning och förhoppningsvis hålla ända tills du tar studenten. Helst ännu längre!

Väljer du en ryggsäck eller väska i ett material av lite högre kvalitet än vad fallet är hos de billigaste textilmodellerna ökar sannolikheten att du får en produkt som både håller länge och tål lite slit och släng.

Vadderad bottenpanel och återvunnen men slitstark polyester är ett par exempel på bra kvaliteter att hålla utkik efter hos en ryggsäck. Det är också en bra idé att välja en vattentät variant eller investera i ett regnskydd.

Fråga gärna butikspersonalen om det finns ryggsäckar eller skolväskor som går att laga vid eventuella revor eller liknande i materialet. Det är skonsamt både för miljön och plånboken.

TIPS

Har du en ryggsäck eller skolväska i läder kan du genom regelbunden behandling av lädret med läderbalsam se till att ryggsäcken blir mer vattenavvisande och håller bättre.